Tips om te beginnen
Zoeken

Onderaan de hoofdpagina ziet u het zoekgebied, zoals in het bovenstaande plaatje. Als u de zoekknop indrukt zonder iets in te vullen in de vakken "Voornaam" en "Achternaam", dan krijgt u een lijst met alle personen in de database.

U kunt de lijst verkorten door (deel van) een achternaam of voornaam in te voeren.
Door op "Geavanceerd zoeken" te klikken, kunt u de zoek opdracht verder specificeren.

Verder kunt u een lijst van alle achternamen in de database zien door op "Familienamen" te klikken. De meest voorkomende achternamen worden getoond en een lijst met beginletters van alle achternamen.


Zoekresultaten


Als u Wit had ingevuld als "Achternaam" en Ben als "Voornaam", dan werd het bovenstaande als resultaat getoond.

Zoals u ziet worden er bij de gevonden personen geen geboorte datums getoond. Gegevens van nog levende personen worden niet weergegeven tenzij u als geregistreerde gebruiker bent aangemeld.
U kunt zich aanmelden als geregistreerd gebruiker door "Registreer jezelf" te klikken en het gegevensformulier in te vullen. De beheerder stuurt u vervolgens een e-mail met de gegevens om u bij een volgend bezoek aan te melden.

Onder " Zoekresultaten" vindt u de koppelingen die u resp. terugbrengen naar de startpagina, een nieuwe zoekopdracht start, de zoekresultaten laat zien, de huidige pagina print, het aanmeld scherm opent of een bladwijzer toevoegd.
Deze 5 opties, koppelingen zijn altijd onderstreept, vindt u aan de bovenkant van elk scherm.

Een bladwijzer markeert het huidige scherm zodat u er later snel naar kunt terugkeren. Uw opgeslagen bladwijzers kunt u terugvinden onder het " Zoek"-menu rechtsboven aan de pagina.


Persoon


Als een persoon uit het zoekresultaat wordt aangeklikt, wordt een scherm met persoonsgegevens geopend. Bovenaan is het tabblad "Persoon" dan ook donker gekleurd. De gegevens spreken voor zich en zijn wederom afhankelijk van het feit of het een nog levende persoon betreft en of u bent aangemeld.


Voorouders


Door op het tabblad "Voorouders" te klikken wordt het bovenstaande scherm getoond.
De weergave van het voorouderscherm kan worden aangepast door het aantal Generaties te kiezen, of een van de weergaven (Standaard, Compact, Box, Alleen tekst, (Uitgebreide)kwartierstaat of Media te kiezen.
Door de muis cursor boven onder aan het persoonsvak te houden, wordt extra informatie over deze persoon getoont. Door op , of te klikken wordt een nieuw voorouder-overzicht vanaf deze persoon gestart.


Nakomelingen


Door op het tabblad "Nakomelingen" te klikken verschijnt het bovenstaande scherm. Merk op dat in het bovenstaande scherm geen detailgegevens beschikbaar zijn, omdat het nog levende personen betreft en er geen geautoriseerde gebruiker was aangemeld.
U kunt, net als bij het voorouder-overzicht, het aantal generaties van het overzicht instellen, en verschillende soorten uiterlijk kiezen.


Verwantschap


Door op het tabblad "Verwantschap" te klikken, kunt u in het bovenstaande scherm de personen aangeven waartussen u de verwantschap wilt bepalen. Het veld "Persoon 1:" is gewoonlijk al gevuld met de naam van de persoon die u op het moment aan het bekijken was. Om de naam van "Persoon 1:" te wijzigen of een "Persoon 2:" toe te voegen klikt u op de gewenste "Zoeken" knop.

De "Zoek Persoon" dialoog verschijnt. Vul achternaam en/of voornaam in en klik op de knop "Zoek".


Selecteer uit de getoonde lijst de juiste persoon en druk op de knop "Berekenen" en het resultaat word getoond.


Tijdlijn
Gebruik van het tabblad "Tijdlijn" laat van de persoon belangrijke persoonlijke feiten zien als de muisboven de bruine balk wordt gehouden. Onder het schema worden algemene geschiedenis feiten tijdens de levensperiode van de betreffende persoon weergegeven.

Startmenu

De overige opties op het startscherm zijn vanzelfsprekend. Nog niet alle items zijn gevuld, maar gaandeweg zal er meer materiaal worden toegevoegd.
De koppeling "Statistieken" geeft informatie over de aantallen personen en andere items in de database. Met de koppeling "Datums en Verjaardagen" kunt u alle belangrijke gebeurtenissen van een bepaalde datum bekijken.
Ik heb hier niet alle mogelijkheden van de navigatie op de website behandeld, probeer de mogelijkheden, en belangrijk, hou me op de hoogte van eventuele fouten en vergissingen in de gegevens. Ook suggesties zijn natuurlijk van harte welkom. Neem contact op via ben@wit-west-friesland.nl of b.wit@chello.nl.